Kobieta i czekolada to duet idealny. Z okazji Dnia Kobiet mam dla Was przepis na pyszne bezglutenowe brownie ze śliwkami.
Ciacho doskonałe na tak wyjątkową okazję, bardzo czekoladowe, rozpływa się w ustach.
SKŁADNIKI:
– 8-10 szt. suszonych śliwek
– 3 łyżki kakao
– 80g gorzkiej czekolady dobrej jakości (u mnie z dodatkiem pomarańczy)
-3/4 szklanki ksylitu (można zastąpić dowolną substancją słodzącą)
– 70g mąki owsianej bezglutenowej
– 30g mąki kukurydzianej
– 40g mąki ziemniaczanej
– 200g masła bez laktozy
– 3 jajka
– szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzej do 160 stopni C (opcja z termoobiegiem). Śliwki zalej wrzątkiem i odstaw przynajmniej na 20 min. Masło (na małym ogniu) rozpuść w rondelku, dodaj 2/3 czekolady i kakao. Wszystko mieszaj od czasu do czasu do połączenia się składników. Śliwki odcedź i zblenduj. W oddzielnej misce dokładnie utrzyj jajka z ksylitolem. Połącz wszystkie masy i stopniowo dodawaj mąki z solą. Wylej masę na blaszkę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Posyp posiekaną, pozostałą częścią czekolady. Piecz przez 30 min.
*ciasto po nocy spędzonej w lodówce jest jeszcze lepsze
Ciasto wygląda obłędnie! Sama muszę spróbować zrobić je u siebie. Od dłuższego czasu się zdrowo odżywiam i na pewno takie ciasto idealnie by się wpasowało w mój jadłospis. Niedawno postawiłam na bezpieczne spalacze tłuszczu i już widzę efekty 🙂
Aż zgłodniałam jak zobaczyłam to ciasto. Jestem ciekawa jak wygląda dieta bezglutenowa. Lubię eksperymentować w kuchni. Niedawno zakupiłam nasiona Chia i mam już przygotowanych kilka przepisów, w których będę mogła ich użyć.
Aż nabrałam ochoty na pichcenie! Ciasto wygląda obłędnie. Ja zmieniłam swoje przyzwyczajenia żywieniowe, ponieważ po tym jak wykonałam diagnostykę jelita okazało się, że mam małe problemy i muszę rozpocząć leczenie i zmienić trochę swoje życie.
Już wiem jak dziś mi zleci południe. Mam ochotę na pieczenie różnych dobrych i bezglutenowych ciast.