BROWNIE

BEZGLUTENOWE BROWNIE Z ORZECHAMI

Czas na nowy przepis w Nowym Roku, nie mogłam inaczej zacząć jak na słodko 😉.

Choć większość populacji od pierwszego stycznia przeszła na różnego rodzaju diety, głównie te odchudzające, to ja przychodzę z propozycją na bezglutenowe brownie z orzechami. Nie ma się co oszukiwać, nie napiszę, że możesz je bezkarnie podjadać, że ma minimum kalorii i nie musisz go wliczać do swojego planu żywieniowego, niestety tak nie jest. Nie oznacza to jednak, że musisz z niego rezygnować, jak we wszystkim potrzebny jest umiar. Jest to super alternatywa dla sklepowych słodyczy, wiesz co jesz i że nie szkodzisz własnemu zdrowiu. Brownie idealnie smakuje zarówno zaraz po wyjęciu z piekarnika, gdy wręcz rozpływa się w ustach, a zapach czekolady unosi znad talerza, jak również po kilku godzinach spędzonych w lodówce (przybiera wtedy konsystencję bloku czekoladowego). Idealnie nadaje się też do mrożenia.

BEZGLUTENOWE CIASTO

SKŁADNIKI:

– 40g zmielonych orzechów/migdałów

– 2 łyżki masła orzechowego

– 80g gorzkiej czekolady dobrej jakości

– 150g ksylitu (można zastąpić dowolną substancją słodzącą)

– 70g mąki owsianej bezglutenowej

– 30g mąki ryżowej

– 40g mąki z tapioki (można zastąpić ziemniaczaną)

– sok z jednej pomarańczy

–  200g masła bez laktozy

– 3 jajka

– szczypta soli

– 80g orzechów włoskich

 

Polewa:

– 20g gorzkiej czekolady

– 1 łyżka oleju kokosowego

– 1 łyżka masła orzechowego

– opcjonalnie łyżka miodu

– posiekane orzechy do posypania

 

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzej do 160 stopni C (opcja z termoobiegiem). Masło (na małym ogniu) rozpuść w rondelku, dodaj czekoladę, sok z pomarańczy, masło orzechowe i kakao. Wszystko wymieszaj do połączenia się składników, odstaw do przestudzenia. W oddzielnej misce dokładnie utrzyj jajka z ksylitolem. Połącz wszystkie masy i stopniowo dodawaj mąki, zmielone orzechy i sól. Tak przygotowane ciasto wylej  na blaszkę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Na masę wyłóż orzechy włoskie, delikatnie je wciskając (tak żeby częściowo zatopiły się w masie). Piecz przez 30 min.

Wszystkie składniki na polewę (z wyjątkiem orzechów) rozpuść w rondelku, tak aby się dokładnie połączyły. Gdy ciasto delikatnie ostygnie, oblej je polewą i posyp orzechami.

*ciasto po upieczeniu jest mocno wilgotne i lepkie, idealnie smakuje, gdy jest jeszcze ciepłe

* ciasto po nocy spędzonej w lodówce jest zwarte (ma konsystencje bloku czekoladowego) i równie pyszne

Polecam również:

– domową czekoladę

– fit tartę czekoladową

– ciasto czekoladowe

BEZGLUTENOWE BROWNIE

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.