batony zbożowe

BATONY PROTEINOWE

Dzisiejsze batony proteinowe to alternatywa dla wszystkich „zdrowych” batonów ze sklepowych półek. Ile razy nabraliście się na kolorowe opakowanie, na którym narysowane są kłoski zbóż, kolorowe owoce, a w tle widnieje sylwetka sportowca? Zapewne nie raz, nie dwa. Przecież miały być nietuczące i zdrowe. Też to znam. Od kiedy zaczęłam uważniej czytać etykiety produktów, które wybieram okazało się, że znakomita większość tych hipotetycznie zdrowszych przekąsek napakowana jest cukrami (w przeróżnej postaci), tłuszczami trans i barwnikami. Między innymi dlatego na moim blogu możecie znaleźć sporo przepisów na słodkości (które uwielbiam), które są bez chemii i zastępują mi sklepowe gotowce. Jednymi z ulubionych moich łakoci są batoniki proteinowe. Zaspakajają ochotę na słodkie, a ponadto są one świetnym sposobem na szybkie uzupełnienie białka i węglowodanów po treningu.

batony zbożowe

SKŁADNIKI:

– 100g drobno pokrojonej mieszanki orzechów (orzechy włoskie, nerkowce i migdały),

– 2 łyżeczki masła migdałowego,

– 2 łyżeczki miodu,

– 2 łyżki siemienia lnianego,

– 2 łyżki nasion chia,

– 40g ekspandowanego ryżu brązowego (może być też amarantus),

– 15 świeżych daktyli,

– 1 banan,

– 2 łyżki suszonej żurawiny,

– 1 łyżeczka cynamonu,

– 60g odżywki białkowej,

– ½ szklanki płatków gryczanych,

– 1 szklanka płatków owsianych.

zdrowe batony

PRZYGOTOWANIE:

Daktyle dokładnie umyj i usuń z nich pestki. Następnie zalej je gorącą wodą i odstaw na 20-30 min. Gdy daktyle rozmiękną, dodaj do nich pokrojonego banana, żurawinę, miód, masło migdałowe i wszystko zblenduj na jednolitą masę. Dodaj pozostałe składniki. Wszystko mieszaj do połączenia się składników. Kilku centymetrową warstwę masy wyłóż na prostokątną blaszkę (20 cm x 20 cm) i odstaw do lodówki na noc. Przed zjedzeniem całość pokrój na 10-12 batonów.

batony zbożowe

batony zbożowe
BATONY PROTEINOWE

Jedna myśl na temat “BATONY PROTEINOWE

  1. Takie batony proteinowe nie dość, że są przepyszne to w dodatku są bardzo dobre dla naszego zdrowia. Takie batony w sklepach są bardzo drogie, ale przygotowując je samemu nie dość, że zrobimy coś zdrowego to od razu zaoszczędzimy 😉

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.