Tylko cztery składniki, pięć minut przygotowań i cała masa przyjemności. Batony kakaowe to kolejny z moich przepisów na zdrowe słodycze. Nie trzeba spędzać pół dnia w kuchni, żeby rozpieszczać soją rodzinę i siebie.
SKŁADNIKI (na 4 porcje):
– 35g ziaren surowego kakao,
– 35g orzechów nerkowca,
– 6 szt. suszonych daktyli,
– 5g ekspandowanego ziarna komosy białej.
PRZYGOTOWANIE:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie olewamy nadmiar wody. Ziarna kakaowca (bez łupinki) i nerkowce mielimy w młynku do kawy. Wszystkie składnik dokładnie łączymy. Pół centymetrową warstwę masy wykładamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na jakiś czas do lodówki. Nadają się tez do zjedzenia od razu 😉 . Przed zjedzeniem kroimy w paski.
Wartości odżywcze:
wartość odżywcza | w jednej porcji (24g) |
wartość energetyczna | 121 kcal |
białko | 3,1g |
tłuszcz | 8,4g |
węglowodany | 7,8g |
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:
Wyglądaja super, musze przygotowac zapas w weekend 🙂