zdrowe słodycze

BATONY KAKAOWE

Tylko cztery składniki, pięć minut przygotowań i cała masa przyjemności. Batony kakaowe to kolejny z moich przepisów na zdrowe słodycze. Nie trzeba spędzać pół dnia w kuchni, żeby rozpieszczać soją rodzinę i siebie.

zdrowe batony

SKŁADNIKI (na 4 porcje):

– 35g ziaren surowego kakao,

– 35g orzechów nerkowca,

– 6 szt. suszonych daktyli,

– 5g ekspandowanego ziarna komosy białej.

zdrowe batony

PRZYGOTOWANIE:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie olewamy nadmiar wody. Ziarna kakaowca (bez łupinki) i nerkowce mielimy w młynku do kawy. Wszystkie składnik dokładnie łączymy. Pół centymetrową warstwę masy wykładamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na jakiś czas do lodówki. Nadają się tez do zjedzenia od razu 😉 .  Przed zjedzeniem kroimy w paski.

Wartości odżywcze:

wartość odżywcza w jednej porcji (24g)
wartość energetyczna 121 kcal
białko 3,1g
tłuszcz 8,4g
węglowodany 7,8g
zdrowe słodycze
batony kakaowe

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:

Jedna myśl na temat “BATONY KAKAOWE

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.