Najlepsza babka bezglutenowa na wielkanocny stół- to na nią od dłuższego czasu poszukiwałam idealnego przepisu. No i mam, jest aromatyczna, wilgotna i rozpływa się w ustach. Brak glutenu i laktozy jest niewyczuwalny i myślę, że spełni oczekiwania wszystkich domowników, również tych wybrednych.
SKŁADNIKI:
– 20g mąki ryżowej,
– 50g mąki ziemniaczanej,
– 140g zmielonych migdałów,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 5 jajek,
– 150g masła bez laktozy,
– 3 czubate łyżki ksylitolu,
– 3 łyżeczki starej skórki z cytryny,
– 2 łyżeczki własnoręcznie przygotowanego aromatu: laska wanilii, 2 łyżeczki oleju migdałowego, łyżeczka miodu,
– 2 łyżki mąki kokosowej do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
Mąki wymieszaj z migdałami i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuść i ostudź. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka, masło, ksylitol, aromat i skórkę z cytryny utrzyj na jednolitą masę. Stopniowo dodawaj mieszankę z mąk, ciągle miksując całość. Na koniec dodaj pianę z białek, delikatnie mieszając. Masę przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 stopniach (z termoobiegiem) przez 45 minut. Po wystudzeniu ciasto wyciągnij z foremki i posyp mąką kokosową.
To będzie moja pierwsza babka bezglutenowa na te Święta , dziękuje za podzielenie się tym przepisem i pozdrawiam serdecznie 😉
Zawsze się udaje i smakuje nawet tym, którzy tylko z glutenem pozdrawiam
Chyba zrobię na najblizsze Święta Wielkanocne
Polecam, jest pyszna
Zapisuje do ulubionych!