Każdy zna smak ciasta kruchego z jabłkami, kojarzy nam się z ciepłym kocem, herbatką i leniwym wieczorem. Ja uwielbiam taki deser w towarzystwie kawy po dłuższym wybieganiu. Mój dzisiejszy przepis jest trochę inny niż standardowe ciacha naszych mam, nie zawiera glutenu i laktozy, ale jest tak samo pyszny.
SKŁADNIKI:
– 150g mąki ryżowej,
– 150g mąki ziemniaczanej,
– ½ łyżeczki sody,
– szczypta soli,
– 4 żółtka,
– 50g cukru trzcinowego,
– 150g masła bez laktozy,
– 3 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy),
– 3 starte na grubych oczkach jabłka,
– 2 łyżeczki cynamonu.
PRZYGOTOWANIE:
1/3 przygotowanego masła rozpuść w garnku. Dodaj jabłka, miód i cynamon. Całość duś ok 15 min na małym ogniu, aż jabłka rozmiękną.
Pozostałe składniki połącz ze sobą i wyrób ciasto. Weź ¾ ciasta i wyklej nim spód, wyłożonej papierem tortownicy (u mnie o średnicy 27 cm). Piecz 15 min w temperaturze 190 stopni. Na podpieczony spód wyłóż jabłka, posyp pozostałymi okruszkami ciasta i piecz jeszcze 40 min.
Super! Z pewnością wypróbuję Twój przepis, właśnie zastanawiałam się nad tym, co upiec w weekend.