jaglanka

AROMATYCZNA JAGLANKA Z DYNIĄ

Jesień zachęca nas do częstszego spożywania rozgrzewających i aromatycznych dań. Moja dzisiejsza propozycja sprawdzi się więc idealnie. Aromatyczna jaglanka z dynią jest lekkostrawna, pożywna, bogata w witaminy i składanki mineralne. Nadaje się również dla tych, którzy unikają glutenu i laktozy. Przyznam się sama, że jeszcze niedawno bardzo rzadko sięgałam po kaszę jaglaną. Jednak ogrom jej zalet, no i oczywiście smak sprawił, że zagościła u mnie na stałe. Uwielbiam proste rozwiązania, dlatego przetestowałam dla Was kolejny przepis, który sprawdzi się na śniadanie albo do lunchbox-a.

jaglanka

SKŁADNIKI ( na 2 porcje):

– 1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (wg przepisu na opakowaniu),

– ½ szklanki mleka roślinnego,

– 50 ml soku z pomarańczy,

– ½ małej dyni,

– 1 łyżeczka miodu wielkokwiatowego,

– garść orzeszków pini,

– ½ łyżeczki cynamony,

– ¼ łyżeczki kardamonu,

– ¼ łyżeczki imbiru,

– 1 łyżka oliwy z oliwek.

jaglanka
AROMATYCZNA JAGLANKA Z DYNIĄ

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Dynię obierz ze skóry i pokrój w kawałki o szerokości ok 3 cm. Przełóż dynię na blaszkę, skrop oliwą i wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 30-45 min. Do garnka włóż ugotowaną kaszę, zalej ją mlekiem, dodaj miód, sok z pomarańczy i podgrzej na małym ogniu mieszając, aż kasza wchłonie wszystko. Dopraw mieszankę przyprawami, dodaj orzechy i upieczona dynię. Przełóż całość do miseczek i od razu podawaj.

 

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: 

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.