Jesień zachęca nas do częstszego spożywania rozgrzewających i aromatycznych dań. Moja dzisiejsza propozycja sprawdzi się więc idealnie. Aromatyczna jaglanka z dynią jest lekkostrawna, pożywna, bogata w witaminy i składanki mineralne. Nadaje się również dla tych, którzy unikają glutenu i laktozy. Przyznam się sama, że jeszcze niedawno bardzo rzadko sięgałam po kaszę jaglaną. Jednak ogrom jej zalet, no i oczywiście smak sprawił, że zagościła u mnie na stałe. Uwielbiam proste rozwiązania, dlatego przetestowałam dla Was kolejny przepis, który sprawdzi się na śniadanie albo do lunchbox-a.
SKŁADNIKI ( na 2 porcje):
– 1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (wg przepisu na opakowaniu),
– ½ szklanki mleka roślinnego,
– 50 ml soku z pomarańczy,
– ½ małej dyni,
– 1 łyżeczka miodu wielkokwiatowego,
– garść orzeszków pini,
– ½ łyżeczki cynamony,
– ¼ łyżeczki kardamonu,
– ¼ łyżeczki imbiru,
– 1 łyżka oliwy z oliwek.
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Dynię obierz ze skóry i pokrój w kawałki o szerokości ok 3 cm. Przełóż dynię na blaszkę, skrop oliwą i wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 30-45 min. Do garnka włóż ugotowaną kaszę, zalej ją mlekiem, dodaj miód, sok z pomarańczy i podgrzej na małym ogniu mieszając, aż kasza wchłonie wszystko. Dopraw mieszankę przyprawami, dodaj orzechy i upieczona dynię. Przełóż całość do miseczek i od razu podawaj.