kwas askorbinowy

WITAMINA C

Witamina C (kwas askorbinowy) to związek,  który  wszystkim jest doskonale znany. Nie wszyscy jednak wiedzą, że dla sportowców ma on szczególne znaczenie. To właśnie u osób regularnie uprawiających sport i pracujących fizycznie udowodniono, że przyjmowanie profilaktycznie witaminy C zmniejsz ryzyko przeziębień nawet o połowę. Warto wiec przypomnieć sobie kilka istotnych kwestii z nią związanych.

Niestety człowiek nie posiada zdolności jej syntetyzowania jak większość zwierząt, więc musi sobie ją dostarczać wraz z pożywieniem lub suplementować. Należy ona również do najmniej trwałych witamin, jest wrażliwa na wyższą temperaturę, zwłaszcza w obecności tlenu i metali (miedź, żelazo), na niektóre leki (aspirynę, sulfonamidy, barbiturany) oraz środowisko alkaliczne lub obojętne. W związku z powyższym straty  związane z przygotowywaniem potraw są ogromne, nawet 75% i więcej. W poniższej tabeli zostały przedstawione normy zapotrzebowania na witaminę C, należy jednak pamiętać, że zwiększa się ona u osób z nadciśnieniem, palaczy, alkoholików, diabetyków i tych stresujących się nadmiernie.

normy dla witaminy c

Witamina ta głównie kojarzy nam się z odpornością, ma ona jednak wiele innych funkcji w naszym organizmie. Nie zapominajmy, że:

– ma działanie bakteriobójcze,

– wspomaga gojenie ran,

– wspomaga walkę z nowotworami,

– hamuje utlenianie złego cholesterolu,

– chroni przed niedokrwienną chorobą serca,

– stymuluje wytwarzanie kolagenu,

– zwiększa przyswajalność niehemowego żelaza.

kwas askorbinowy

 

Trwały niedobór witaminy C może doprowadzić do szeregu chorób, a nawet szkorbutu. Najczęstszymi jednak objawami jej niedoboru są:

– tendencje do częstego występowania siniaków,

– brak apetytu,

– osłabienie organizmu,

– częste krwotoki,

– wolne gojenie się ran,

– bóle mięśni i stawów.

kwas askorbinowy

Gdzie znaleźć kwas askorbinowy w pożywieniu:

– owoce dzikiej róży,

– czarne porzeczki,

– natka pietruszki,

– rokitnik,

–  papryka,

– nasiona chia,

– brukselka,

– kalarepa,

– brokuły,

– kiwi,

– papaja,

– jagody goji,

– truskawki,

– cytrusy.

kwas askorbinowy
witamina c
kwas askorbinowy
witamina c

2 myśli na temat “WITAMINA C

Dodaj komentarz