ryż pod chmurką

RYŻ Z JABŁKAMI

Ryż z jabłkami to przepis na podwieczorek, który świetnie sprawdza się przed wieczornymi, długimi biegami. W życiu biegacza są takie dni, w których może pozwolić sobie na trochę więcej słodyczy pod warunkiem, że są one oczywiści przygotowane ze zdrowych produktów.

deser biegacza

SKŁADNIKI (na 2 porcje):

– 2 woreczki ryżu brązowego,

– 2 szklanki mleka (może być roślinne),

– 4 jabłka,

– sok z ½ cytryny,

– sok z 2 świeżo wyciśniętych pomarańczy,

– ½ łyżeczka kardamonu,

– 1 płaskie łyżeczki cynamonu,

– 4 cienkie plasterki świeżego imbiru,

– białka z 4 jajek,

– 1 łyżeczka cukru trzcinowego.

deser biegacza

PRZYGOTOWANIE:

Ryż gotujemy (30 min) na mleku, mieszając od czasu do czasu. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Owoce wykładamy na patelnię, przyprawiamy cynamonem, kardamonem i imbirem. Dolewamy sok z cytryny i pomarańczy i dusimy 15-20 min. W międzyczasie ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę.  Do naczynia żaroodpornego wykładamy ryż, następnie przykrywany go jabłkami i pianką z białek. Zapiekamy całość 20 min, w piekarniku nagrzanym do 180 C.

deser biegacza
RYŻ Z JABŁKAMI
deser biegacza
RYŻ Z JABŁKAMI

Dodaj komentarz