KREM Z DYNI

ROZGRZEWAJĄCY KREM Z DYNI I GRUSZKI

Nie ma jesieni w mojej kuchni bez kremu z dyni. Uwielbiam jej smak, konsystencję i kolor.

Dzisiaj proponuję bardzo rozgrzewającą wersję, z dodatkiem sporej ilości przypraw, czosnku, imbiru, lekko przełamaną słodyczą gruszki. Jest to zdecydowanie danie dla tych, którzy preferują ostry smak.

KREM Z DYNI

SKŁADNIKI

  • 800 g dyni (zważonej po obraniu)
  • 1 gruszka
  • 2 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 600 ml bulionu
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki, ½ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, szczypta pieprzu

DO PODANIA

·        kremowy jogurt naturalny bez laktozy

·        czarny sezam

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nastaw na 180 C. Dynię i gruszkę obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w kostkę . Tak przygotowaną dynie, gruszkę , dodatkowo obrany czosnek i imbir k wyłóż  na blachę piekarnika, całość oblej oliwą ,  obsyp przyprawami i piec  20 minut ( z termoobiegiem). Bulion podgrzej na lekkim ogniu, dodaj do niego upieczone warzywa i zblenduj całość. Powinieneś uzyskać gęsty krem. Gotuj jeszcze 5 min. Przelać na talerze, ozdobić kapką jogurtu i posypać sezamem.

Polecam również:

– pikantny krem dyni

– aromatyczna jaglanka

– placuszki dyniowo bananowe

KREM Z DYNI
ROZGRZEWAJĄCY KREM Z DYNI I GRUSZKI

Jedna myśl na temat “ROZGRZEWAJĄCY KREM Z DYNI I GRUSZKI

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.