pankejki

Placuszki śniadaniowe

Śniadanie to pierwszy i zarazem najważniejszy posiłek, jaki spożywam. 

Długo szukałam pomysłu na danie, które nasyci mnie na co najmniej 4-5 godzin, nie zamuli, będzie smaczne, szybkie w przygotowaniu i będzie nadawało się do pudełka, które zazwyczaj zabieram do pracy. Idealne okazały się placuszki śniadaniowe w wersji białkowo- tłuszczowej. Ten przepis to wszystko, czego potrzebowałam i myślę, że przekona również Ciebie, jeśli jesteś zwolennikiem słodkich śniadań. Placuszki śniadaniowe nie zawierają glutenu, laktozy ani cukru.

pankejki

Składniki na jedną porcję (4 placuszki):

– 30g mąki migdałowej

– 25g odżywki białkowej (u mnie Vege protein blend chocolate OstroVit)

– 25g jogurtu naturalnego Vege

– 2 jajka od szczęśliwych kur

– szczypta cynamonu

– ulubione dodatki

 

Przygotowanie:

Wystarczy przygotować składniki i wymieszać je ze sobą za pomocą blendera. Na rozgrzanej patelni rozlewać łyżką porcje ciasta. Patelnię można delikatnie posmarować olejem (ja nie używam tłuszczu- wszystko zależy od patelni). Przewracać na drugą stronę, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Jeśli masz ochotę na dalsze eksperymenty TUTAJ znajdziesz przepis na ZIELONY MATCHA BOWL.

pankejki

Wartości odżywcze:
wartość odżywcza w jednej porcji – 4 szt. (bez dodatków)
wartość energetyczna 478 kcal
białko 39,5g
tłuszcz 29,5g
węglowodany 10,4g

 

Jeśli chcesz dowiedzieć się, czego nie powinniśmy jeść na śniadanie, zajrzyj TUTAJ

pankejki

pankejki
Placuszki śniadaniowe

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.