Śniadanie to pierwszy i zarazem najważniejszy posiłek, jaki spożywam.
Długo szukałam pomysłu na danie, które nasyci mnie na co najmniej 4-5 godzin, nie zamuli, będzie smaczne, szybkie w przygotowaniu i będzie nadawało się do pudełka, które zazwyczaj zabieram do pracy. Idealne okazały się placuszki śniadaniowe w wersji białkowo- tłuszczowej. Ten przepis to wszystko, czego potrzebowałam i myślę, że przekona również Ciebie, jeśli jesteś zwolennikiem słodkich śniadań. Placuszki śniadaniowe nie zawierają glutenu, laktozy ani cukru.
Składniki na jedną porcję (4 placuszki):
– 30g mąki migdałowej
– 25g odżywki białkowej (u mnie Vege protein blend chocolate OstroVit)
– 25g jogurtu naturalnego Vege
– 2 jajka od szczęśliwych kur
– szczypta cynamonu
– ulubione dodatki
Przygotowanie:
Wystarczy przygotować składniki i wymieszać je ze sobą za pomocą blendera. Na rozgrzanej patelni rozlewać łyżką porcje ciasta. Patelnię można delikatnie posmarować olejem (ja nie używam tłuszczu- wszystko zależy od patelni). Przewracać na drugą stronę, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Jeśli masz ochotę na dalsze eksperymenty TUTAJ znajdziesz przepis na ZIELONY MATCHA BOWL.
Wartości odżywcze:
wartość odżywcza | w jednej porcji – 4 szt. (bez dodatków) |
wartość energetyczna | 478 kcal |
białko | 39,5g |
tłuszcz | 29,5g |
węglowodany | 10,4g |
Jeśli chcesz dowiedzieć się, czego nie powinniśmy jeść na śniadanie, zajrzyj TUTAJ.