placki dyniowe

PLACUSZKI DYNIOWO- BANANOWE (bezglutenowe)

Placuszki dyniowo- bananowe to idealny przepis na jesienny podwieczorek. Już na straganach pojawiła się dynia, więc korzystajmy. Placuszki wspaniale smakują solo lub z dodatkiem jogurtu, lub masła orzechowego.

placki dyniowe

SKŁADNIKI:

– 4 łyżki purée z dyni (Obraną i pokrojoną dynię piecz na blaszce, aż stanie się miękka, trwa to ok. 40 min. Upieczoną dynię zblenduj na gładkie purée),

– 1/3 banana,

– 2 jajka od szczęśliwych kur,

– 1 łyżka mąki kokosowej,

– 1 łyżka mąki gryczanej,

– 1 łyżka miodu (ja użyłam lipowego),

– ½ łyżeczki cynamonu,

– 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia,

– jogurt naturalny oraz ulubione bakalie do podania.

placki dyniowe

PRZYGOTOWANIE:

W misce zblednduj razem purée z dyni, banana, żółtka, miód, mąki i cynamon. Następnie delikatnie mieszając, dodaj wcześniej ubite na sztywną pianę białka. Na patelni, na rozgrzanym oleju smaż małe placuszki, delikatnie je przewracając, aż się zarumienią. Podawaj z ulubionymi dodatkami- SMACZNEGO.

placki dyniowe
PLACUSZKI DYNIOWO- BANANOWE (bezglutenowe)

Dodaj komentarz