placki proteinowe

Placki szpinakowo- białkowe

Dzisiaj czas na placki szpinakowo- białkowe, tym razem nie sałatka :).  Stawiam na szybkie dania i uwielbiam wszelkiego rodzaju placki. Jeśli mam ochotę na coś ciepłego, sycącego i lekkiego na obiad, pojawiają się właśnie one. Dzisiejsza zielona wersja ma za zadanie nie tyko napełnić brzuchy, ale także rozpocząć zieloną, wiosenną inwazje w kuchni :).

placki proteinowe

SKŁADNIKI:

– ½ szklanki mąki (może być bezglutenowa owsiana lub każda inna bezglutenowa mieszanka),

– 60g odżywki białkowej (u mnie bez laktozy),

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– 1 szklanka mleka bez laktozy (może być roślinne),

– 1 jajko od szczęśliwej kury (o zaletach jajek pisałam TUTAJ),

– 2 szklanki świeżego szpinaku,

– 1 dojrzały banan,

– szczypta soli,

– olej kokosowy do smażenia,

– owoce do dekoracji.

packi proteinowe

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki (poza olejem kokosowy i owocami) wrzucić do miski i dokładnie zblendować. Na rozgrzaną patelnię wlać 4 łyżki ciasta i smażyć aż pojawią się pęcherzyki. Obrócić placka i smażyć jeszcze chwilę. Czynność powtórzyć z kolejnymi packami. Przed podaniem udekorować owocami.

 

placki proteinowe
Placki szpinakowo- białkowe

4 myśli na temat “Placki szpinakowo- białkowe

  1. Hej,
    Przepis wygląda bardzo smacznie, ale.. mam jedno pytanie. Ile tej mąki ma być? 🙂

    „½ mąki” niestety nie jest dla mnie jednoznaczne (pół szklanki? pół kilo? pół.. czegoś innego?). Wolę się upewnić 🙂

    Pozdrawiam,
    Michał

Dodaj komentarz