ciasto ze śliwkami

PLACEK ZE ŚLIWKAMI – BEZ GLUTENU, BEZ LAKTOZY

Nie znajdziemy lepszego czasu na przygotowanie placka ze śliwkami niż jesień. To teraz mamy dostęp do świeżych owoców, pełnych witamin (B6, A, C i E), minerałów (magnez, wapń, miedź, potas, żelazo, fosfor) i błonnika. Ciasto jest idealne dla tych, którzy w swojej diecie omijają gluten i laktozę. Nie oznacza to jednak, że placek nie jest pełne smaków i aromatów. Polecam każdemu, kto  szuka przepisu na smaczne, zdrowe słodycze.

ciasto ze śliwkami

SKŁADNIKI (10 porcji):

– 2 jajka od szczęśliwych kur,

– ¼ szklanki płynnego oleju kokosowego,

– 1 ½ łyżki miodu wielokwiatowego,

– 150g mielonych migdałów,

– 50g mąki kokosowej,

– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,

– 5 szt. śliwek,

– ½ łyżeczki cynamonu.

ciasto ze śliwkami

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki z wyjątkiem śliwek  wymieszać w misce. Ma powstać jednolita masa. Foremkę (ja użyłam keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę do foremki, a  na nią wyłożyć  pokrojone w ćwiartki śliwki. Piec 40-45 minut w nagrzanym do 160 stopni piekarniku. Smacznego.

ciasto ze śliwkami
PLACEK ZE ŚLIWKAMI

Dodaj komentarz