ciasto ze śliwkami

PLACEK ZE ŚLIWKAMI – BEZ GLUTENU, BEZ LAKTOZY

Nie znajdziemy lepszego okresu na przygotowanie placka ze śliwkami niż jesień. To teraz owoce są najlepszej jakości, po brzegi wypełnione witaminami (B6, A, C i E), minerałami (magnez, wapń, miedź, potas, żelazo, fosfor) oraz błonnikiem. Ciasto jest idealne dla tych, którzy w swojej diecie omijają gluten i laktozę. Nie oznacza to jednak, że placek jest pozbawiony smaku i aromatu. Polecam każdemu, kto  szuka przepisu na smaczne, zdrowe słodycze.

ciasto ze śliwkami

SKŁADNIKI (10 porcji):

– 2 jajka od szczęśliwych kur,

– ¼ szklanki płynnego oleju kokosowego,

– 1 ½ łyżki miodu wielokwiatowego,

– 150g mielonych migdałów,

– 50g mąki kokosowej,

– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,

– 5 szt. śliwek,

– ½ łyżeczki cynamonu.

ciasto ze śliwkami

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki z wyjątkiem śliwek wymieszaj w misce. Ma powstać jednolita masa. Foremkę (ja użyłam keksówki) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę do foremki, a na górze poukładaj  pokrojone w ćwiartki śliwki. Piecz 40-45 minut w nagrzanym do 160 stopni piekarniku. Smacznego.

Wartości odżywcze:

wartość odżywczaw jednej porcji (67g)
wartość energetyczna192 kcal
białko5,5g
tłuszcz15,6g
węglowodany10,9g

 

ciasto ze śliwkami
PLACEK ZE ŚLIWKAMI

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.