tort bez glutenu, bez laktozy

NOWOROCZNY TORT CZEKOLADOWY

Szukacie idealnego, wykwintnego deseru, aby uczcić Nowy Rok? Polecam mój tort czekoladowy. Choć nie zawiera glutenu i laktozy, powinien przypaść do gustu każdemu łasuchowi. Jest bardzo czekoladowy i rozpływa się w ustach. Myślę, że bardziej nie trzeba go reklamować 🙂

TORT CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:

Ciasto:

– 75g mąki ziemniaczanej,

– 50g mąki ryżowej,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego),

– 5 jajek,

– 100g gorzkiej czekolady,

– 125g masła (bez laktozy),

– 100g cukru pudru trzcinowego,

– 2 łyżki miodu.

Krem:

– 400 ml śmietany 30% (bez laktozy),

– 100g gorzkiej czekolady,

– 2 torebki śmietan-fix-u,

– 1 łyżka miodu.

Polewa:

– 100g gorzkiej czekolady,

– 50 ml śmietany 30% (bez laktozy),

Dodatkowo:

– 3 łyżki konfitury z żurawiny (lub z wiśni),

– pół filiżanki mocnej kawy,

– ½ szklanki drobno posiekanych pistacji.

TORT CZEKOLADOWY

PRZYGOTOWANIE:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wystudź. Masło utrzyj na puch, dodaj miód, cukier, a następnie czekoladę. Do masy dodaj żółtka, mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij na sztywno białka i połącz z masą czekoladową. Przełóż masę do tortownicy (u mnie o średnicy 27 cm) i piecz 35 min, w temperaturze 160 stopni.

Gdy ciasto się piecze, przygotuj krem: czekoladę z miodem rozpuść w kąpieli wodnej i przestudź, dodaj śmietanę. Mieszankę wstaw do lodówki (im dłużnej tam będzie, tym lepiej). Zimną mieszankę ubij na sztywną pianę, dodając śmietan-fix.

Wystudzone ciasto przekrój na pół. Nasącz oba płaty kawą, na jeden z nich wyłóż konfiturę z żurawiny, a następnie krem czekoladowy. Przykryj drugim płatem.

Teraz czas na polewę: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej śmietanę, energicznie mieszając. Polewa powinna być gładka i jednolita. Kiedy przestygnie, polej nią tort. Posyp całość posiekanymi pistacjami.

Tort niestety jest bardzo kaloryczny, dlatego polecam go tylko na wyjątkowe okazje 😉
Smacznego!

TORT CZEKOLADOWY
NOWOROCZNY TORT CZEKOLADOWY

Dodaj komentarz