muffiny białkowe

MUFFINY CZEKOLADOWO-PROTEINOWE

Muffiny czekoladowo- proteinowe to propozycja dla tych, którzy lubią aktywność fizyczną i przepadają za czekoladą. Miękkie w środku, chrupiące na wierzchu. Szybkie do przyrządzenia, mało skomplikowane — to zaleta większości przepisów na muffiny.

muffiny białkowe

SKŁADNIKI:

– 150g gorzkiej czekolady,

– 75g oleju kokosowego lub masła klarowanego,

– ½ szklanki mleka roślinnego,

– 2 jajka od szczęśliwych kur,

– 200g mąki orkiszowej razowej,

– 60g odżywki białkowej śmietankowej (może być czekoladowa),

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 100g ksylitolu

– opcjonalnie można dodać 2 łyżki miodu.

muffiny białkowe

PRZYGOTOWANIE:

Odłożyć 1/3 czekolady i pokroić ją w drobną kosteczkę. Resztę czekolady wrzucić do rondelka, dodać masło i roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia, dodać mleko, jajka i wymieszać na jednolitą masę. Do oddzielnej miski wsypać mąkę, odżywkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać ksylitol i dokładnie wymieszać. Dodać masę czekoladową i delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Nałożyć ciasto do 12 papilotek umieszczonych na blaszce, na wierzchu położyć pokrojoną odłożoną czekoladę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego 🙂

Jedna myśl na temat “MUFFINY CZEKOLADOWO-PROTEINOWE

Dodaj komentarz