mazurek bezglutenowy

MAZUREK BEZGLUTENOWY I Z GLUTENEM

Święta tuż tuż, jeśli jeszcze nie upiekliście mazurka, to jest na to ostatnia szansa. Przygotowałam dla Was dwie szybkie wersje tego wielkanocnego ciacha. Jedna z nich bardziej tradycyjna, druga dla tych, którzy w sojowej diecie eliminują gluten.

MAZUREK BEZGLUTENOWY I Z GLUTENEM

WERSJA Z GLUTENEM

Składniki na ciasto:

– 150g mąki tortowej;

– 50g zmielonych orzechów włoskich;

– 30g drobnego cukru trzcinowego;

– 100g masła klarowanego;

– 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%;

– szczypta soli himalajskiej;

– 1 żółtko.

Składniki na masę:

– 75g gorzkiej czekolady;

– 2 łyżki masła orzechowego 100%;

– 2 łyżki gęstego mleka kokosowego;

– świeże owoce i listki mięty do dekoracji.

Przygotowanie:

Wyrób ciasto, łącząc wszystkie składanki w robocie kuchennym. Przygotowana masę zawiń w woreczek foliowy i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, a w międzyczasie przygotuj foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wyłóż cienką warstwę rozrobionego ciasta do foremki, piecz około 15-20 minut.

W gorącej kąpieli rozpuść czekoladę, dodaj do niej masło orzechowe i mleko kokosowe. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż utworzą jednolitą masę. Nałóż masę na upieczony spód ciasta i całość udekoruj owocami i miętą.

MAZUREK BEZGLUTENOWY I Z GLUTENEM

WERSJA BEZGLUTENOWA

Składniki na ciasto:

– 100g maki jaglanej;

– 50g mąki ryżowej;

– 100g mielonych migdałów;

– ½ łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia;

– 30g ksylitolu lub cukru kokosowego;

– szczypta soli himalajskiej;

– 1 całe jajko;

– 150 g masła klarowanego.

Składniki na masę:

– 8 świeżych daktyli;

– 2 łyżki masła orzechowego 100%;

– 2 łyżki gęstego mleka kokosowego;

– bakalie do dekoracji.

Przygotowanie:

Wyrób ciasto, łącząc wszystkie składanki w robocie kuchennym. Przygotowana masę zawiń w woreczek foliowy i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie przygotuj foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wyłóż cienką warstwę rozrobionego ciasta do foremki, piecz około 15-18 minut.

Przygotuj masę, miksując namoczone wcześniej we wrzątku daktyle (bez pestek) wraz z masłem orzechowym i mlekiem kokosowym. Nałóż masę na upieczony spód ciasta i całość udekoruj bakaliami.

MAZUREK BEZGLUTENOWY I Z GLUTENEM
MAZUREK BEZGLUTENOWY I Z GLUTENEM

Dodaj komentarz