ciastka kruche

KRUCHE CIASTECZKA IMBIROWE

Rozpoczął się grudzień, czas oczekiwania na święta. W kuchni czas cudownych zapachów i różnorodnych smaków. U mnie jako łasucha, okres przeróżnych ciast, ciasteczek, pierniczków. Biegając regularnie przez cały rok, można troszkę w tym miesiącu się porozpieszczać 🙂 bez obawy, że „dobijemy” do rozmiarów św. Mikołaja ;).

 

kruche cistka

SKŁADNIKI (na ok 40 ciastek):

 

– 75g mąki gryczanej,

– 325 mąki ryżowej pełnoziarnistej,

– 100g masła bez laktozy,

– ½ łyżeczki cynamonu,

– 2 łyżeczki mielonego imbiru,

– szczypta soli,

– 3 czubate łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy),

– 1 jajko od szczęśliwej kury,

– opcjonalnie 3 łyżki wody (gdyby ciasto nie chciało się zagnieść).

 

Polewa (opcjonalnie):

-3-4 kostki gorzkiej czekolady,

– 1 łyżeczka oleju kokosowego,

– 2 łyżeczki masła orzechowego 100%

Wszystkie składniki łączymy w gorącej kąpieli wodnej.

 

kruche ciastka

PRZYGOTOWANIE:

 

Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na pół godziny. Wyciągamy, formułujemy cienkie ciasteczka w różnych wzorach. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 10 min. Po wystudzeniu ciasteczka dekorujemy czekoladową polewą.

Wartości odżywcze (bez polewy):

 

wartość odżywczaw jednej porcji (10g)
wartość energetyczna39 kcal
białko0,7g
tłuszcz1,5g
węglowodany5,7g

 

kruche ciasteczka

kruche ciasteczka
KRUCHE CIASTECZKA IMBIROWE

 

Dodaj komentarz