KORZENNE CIASTKA

KORZENNE CIASTKA NA OSTRO DLA SPORTOWCA

Korzenne ciastka na ostro dla sportowców to pomysł na zdrową przekąskę nie tylko przy okazji Świąt Bożego Narodzenia. Jesienne, pochmurne popołudnia często stają się dla nas pretekstem do sięgnięcia po słodycze ze sklepowych półek. Usprawiedliwiamy się przed bliskimi i samym sobą, że ciągle pada, wieje, jest zimno, szaro, buro i ponuro, a my zrobiliśmy przecież dzisiaj ciężki trening,  więc nam się coś od życia należy. Zgadzam się z tym w stu procentach, należy się, o dobre samopoczucie trzeba dbać. Nie jedzmy jednak śmieci wypełnionych konserwantami, a zróbmy sobie sami pyszną przekąskę. Moja dzisiejsza propozycja nie zajmie Wam dużo czasu, a przyjemności dla podniebienia będzie mnóstwo.

KORZENNE CIASTKA

 

SKŁADNIKI:

 

– 30g odżywki białkowej,

 

– 50g mąki kokosowej,

 

– ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,

 

– 3 jajka,

 

– 2 łyżki oleju kokosowego,

 

– 20g drobno pokrojonych lub zmielonych orzechów włoskich,

 

– 1 łyżka kakao lub karobu,

 

– 1 łyżeczka siemienia lnianego,

 

– 1 łyżeczka nasion chia,

 

– ½ łyżeczki chilli,

 

– 1 łyżeczka przypraw korzennych (anyż, goździki, wanilia, kardamon, imbir) i cynamonu,

 

– 2 łyżeczki miodu,

 

– 2 łyżki drobno posiekanej suszonej żurawiny.

 

KORZENNE CIASTKA

 

PRZYGOTOWANIE:

Białka ubijamy na sztywna pianę. Żółtka osobo ucieramy z miodem i olejem kokosowym. Do masy żółtkowej dodajemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Na zakończenie dodajemy ubitą pianę i łączymy delikatnie mieszając. Formujemy ciasteczka i wstawiamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15 min., w temperaturze 180 stopni.

 

2 myśli na temat “KORZENNE CIASTKA NA OSTRO DLA SPORTOWCA

Dodaj komentarz