ciastka bożonarodzeniowe

KORZENNE CIASTECZKA Z SUSZONYMI OWOCAMI

Jesienne, deszczowe popołudnia skłaniają mnie do częstszych wypieków 🙂 co zrobić, już tak mam 🙂 . Z tego też powodu dzisiaj na podwieczorek „wjechały” korzenne ciasteczka z suszonymi owocami. Zapach  unoszący się w kuchni podczas pieczenia jest obłędny. Trzeba jednak pamiętać, że jedno takie ciacho ok. 90 kalorii, które trzeba później wybiegać 😉

słodycze biegacza

SKŁADNIKI (na 12 porcji):

– ½ jabłka,

– 2 łyżki miodu,

–  1 łyżka oleju kokosowego,

– 1 jajko od szczęśliwej kury,

– 4 suszone figi,

– 6 suszonych śliwek,

– ¼ szklanka maki z brązowego ryżu,

– ¼ szklanki zmielonych płatków jaglanych (ja użyłam młynka do kawy),

– ¼ szklanka mielonych orzechów (ja użyłam orzechów włoskich),

– 2 łyżki ksylitolu,

– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego,

– ½ łyżeczki sody,

– 1 łyżeczka mielonego cynamonu,

– ¼ łyżeczki mielonego imbiru,

– szczypta soli.

fit słodycze

PRZYGOTOWANIE:

Suszone owoce pokrój w drobną kostkę. Jabłko wraz z miodem, olejem kokosowym, jajkiem zblenduj na jednolitą masę. W drugim naczyniu zmieszaj pozostałe (suche) składniki. Powoli połącz wszystkie składniki. Całość podziel na 12 kulek i ułóż je na blaszce, wyłożonej wcześniej papierem. Każdą kulkę delikatnie spłaszcz formując w ten sposób ciastka.

Piecz w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez 20 min.

 

Wartości odżywcze:

 

wartość odżywczaw jednej porcji (33g)
wartość energetyczna94 kcal
białko2g
tłuszcz3,3g
węglowodany15,8g
zdrowe słodycze
KORZENNE CIASTECZKA Z SUSZONYMI OWOCAMI

Spróbuj również:

Dodaj komentarz