NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE

KASZTANOWE NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE

Naleśniki to zawsze idealne danie bez względu na porę dnia. Sprawdzają się na śniadanie, szybki lunch czy też podwieczorek. Kasztanowe naleśniki to moja ulubiona wersja tego dania, nie ma lepszych 🙂. Nie łamią się, nie kruszą, niczym się nie różnią od tych z glutenem. Są delikatne i rozpływają się w ustach ;).

NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE

SKŁADNIKI:

– 100g mąki kasztanowej,

– 50g bezglutenowej mąki owsianej,

– 50g mąki ziemniaczanej,

– szczypta soli,

– 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 4 jajka,

– 45g masła bez laktozy,

– 250 ml mleka bez laktozy,

–  100 ml wody (może być gazowana).

NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki, oprócz masła połącz w misce. Masło rozpuściłam w rondelku i ostudź. Powoli dodaj je do pozostałych składników. Wszystko dokładnie połącz, najlepiej za pomocą miksera. Na rozgrzaną patelnię wlej cienką warstwę ciasta i smaż z dwóch stron, aż naleśnik się zarumieni. Jeżeli naleśniki będą przywierały, możesz na patelnię włożyć odrobinę masła.

Naleśniki świetnie komponują się z sosem jagodowym.  

SOS:

– 1 szklanka mrożonych jagód,

– 1 dojrzały banan,

– 1 szklanka jogurtu naturalnego bez laktozy,

– opcjonalnie 1 łyżeczka miodu.

NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE
KASZTANOWE NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE

Polecam również NALEŚNIKI KASZTANOWE Z MUSEM GRUSZKOWO -POMARAŃCZOWYM

Dodaj komentarz