FIT TARTA

FIT TARTA (CZEKOLADOWA)

Fit tarta (czekoladowa) to idealny deser dla każdego bezglutenowego i bezlaktozowego łasucha :). Ma obłędne, mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach nadzienie. Każdy wielbiciel słodkości powinien być zadowolony.

FIT TARTA

Składniki:

Spód

– 100g orzechów nerkowca (mogą być też orzechy laskowe lub włoskie)

– 100g wiórków kokosowych

– 125g płatków owsianych (bez glutenu)

– 2 łyżki masła orzechowego

– 2 łyżki świeżo zmielonego  kakao

– 2 łyżki miodu

Krem

– 3-4 czubate łyżki gęstego mleczka koksowego

– 100g gorzkiej czekolady 90% (bez laktozy)

– 1 ½ -2 łyżki cukru kokosowego

Owoce do ozdoby

– ¾ szklanki borówek amerykańskich lub innych owoców wg uznania

FIT TARTA

Przygotowanie:

Orzechy, wiórki, namoczone wcześniej płatki i kakao blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy masło orzechowe, miód i łączymy z wcześniej przygotowaną masą (masa powinna być plastyczna).Wyklejamy nią  spód i boki formy (u mnie średnica 26cm) i odstawiamy na godziną do lodówki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej mleczko kokosowe, cukier i wszystko bardzo dokładnie miksując. Czekoladową masę wlewamy na przygotowany spód  i układamy jagody, delikatnie je wciskając. Odstawiamy na godzinę do lodówki. SAMACZNEGO

FIT TARTA
FIT TARTA (CZEKOLADOWA)

 

Dodaj komentarz