czekolada fit

DOMOWA CZEKOLADA

Kto nie lubi czekolady? Komu nie poprawia humoru? Chyba nie ma wiele takich osób, a już na pewno ja do nich nie należę. Ważne jest dla mnie jednak, aby słodycze, które jem były z dobrych składników, bez konserwantów, barwników, ulepszaczy, spulchniaczy itd. Nie bez znaczenia jest również łatwość i czas ich przygotowania. Gwarantuje, że poniższy przepis spełnia te wszystkie warunki, a w dodatku domowa czekolada jest po prostu pyszna.

czekolada fit

SKŁADNIKI (8 porcji):

 

– 7 daktyli,

– 50g rozpuszczonego oleju kokosowego,

– 60g masła orzechowego z nerkowców 100%,

– 30g surowego kakao,

– sok wyciśnięty z połowu pomarańczy,

– dowolne dodatki (u mnie orzechy pekan),

– opcjonalnie miód.

czekolada fit

PRZYGOTOWANIE:

 

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Odlej wodę, dodaj olej  kokosowy, masło orzechowe, kakao i sok z pomarańczy. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Masę wylej na formę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Udekoruj wybranymi dodatkami. Na 2-3 godziny odstaw do lodówki.

 

Wartości odżywcze (bez orzechów):

wartość odżywczaw jednej porcji (28g)
wartość energetyczna136 kcal
białko2,4g
tłuszcz10,9g
węglowodany7,2g
czekolada fit
DOMOWA CZEKOLADA

Dodaj komentarz