placek ze śliwkami

CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Idealne do kawy lub herbaty na jesienne wieczory- ciasto ze śliwkami. Sezon na śliwki trwa, wiec korzystajmy. To teraz owoce są najlepszej jakości, po brzegi wypełnione witaminami (B6, A, C i E), minerałami (magnez, wapń, miedź, potas, żelazo, fosfor) oraz błonnikiem.

placek ze śliwkami

Składniki na ciasto (na 6 porcji):

– 50g mąki bezglutenowej (u mnie mieszanka);

– 70g mielonych migdałów;

– ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia;

– 30g ksylitolu lub cukru kokosowego;

– szczypta soli himalajskiej;

– 1 całe jajko;

– 50 g masła bez laktozy;

– 5 świeżych śliwek;

– 5 szt orzechów włoskich;

– opcjonalnie łyżka miodu.

placek ze śliwkami

Przygotowanie:

Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij z nich pestki. Orzechy połam na ćwiartki. Z pozostałych składników wyrób ciasto, łącząc wszystkie składanki w robocie kuchennym.  Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (z termoobiegiem), a w międzyczasie przygotuj foremkę (u mnie mała keksówka) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wylej do foremki, a na górze poukładaj śliwki i orzechy (lekko je wciskając). Opcjonalne możesz na górę wylać przygotowany miód, w ten sposób postanie chrupiąca, słodka warstwa. Piecz około 25-30 minut.

Wartości odżywcze ciasta ze śliwkami:

wartość odżywczaw jednej porcji 
wartość energetyczna256 kcal
białko4,4g
tłuszcz19g
węglowodany19,1g

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.