Ciasto bezglutenowe

CIASTO ORZECHOWO- DAKTYLOWE

Ciasto orzechowo- daktylowe (baz pieczenia) to moja słodka propozycja dla Was z okazji Walentynek. Dzień, w którym wszechobecna jest miłość, a jak wiadomo przez żołądek też można trafić do serca 🙂. Słodkości na moim blogu muszą być w wersji znacznie zdrowszej niż te na półkach w sklepie, wiec i tym razem tak się stało. Przepis podpatrzony w internecie, lekko zmodyfikowany- mam nadzieje, że Wam zasmakuje tak samo, jak mi. Do dzieła!

Ciasto bezgltutenu

SKŁADNIKI:

SPÓD:

– 15 daktyli,

– 2 szklanki wiórków kokosowych,

– 1 łyżka oleju kokosowego.

MASA:

– 200 g kaszy jaglanej (ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, dodając 2 łyżki mleka kokoswoego),

– sok z ½ limonki,

– 2 łyżki masła orzechowego,

– 3-4 łyżki cukru trzcinowego,

– 2/3 szklani mleka,

– 1 łyżka oleju kokosowego.

POLEWA:

– 4 łyżki masła orzechowego,

– 3 łyżeczki cukru trzcinowego,

– 3 łyżki mleka kokosowego.

Migdały i orzechy dekoracji.

Ciasto orzechowo- daktylowe

PRZYGOTOWANIE:

Z daktyli usuń pestki, następnie sparz je wrzątkiem i mocz 20 min. Po odcedzeniu wody do daktyli dodaj wiórki kokosowe i łyżkę oleju po czy wszystko razem zblenduj. Przygotowana masę przełóż na blachę i odstaw do lodówki. Wszystkie składniki na masę umieść w misce i dokładnie zblenduj. Tak przygotowaną masę, przelej na ciasto i ponownie całość odstaw do lodówki na 20 min. W garnuszku połącz składniki na polewę, lekko je podgrzewając. W chwili, gdy polewa będzie gotowa, przelej ją na ciasto. Całość możesz udekorować migdałami lub orzechami. Ciasto przechowuj w lodówce. Smacznego 🙂

Ciasto orzechowo- daktylowe
Ciasto orzechowo- daktylowe

2 myśli na temat “CIASTO ORZECHOWO- DAKTYLOWE

  1. Brzmi przesmacznie 🙂 może już po walentynkach ale wydaje mi się że nie trzeba walentynek żeby się skusić na zrobienie tego ciasta:) dziś mam trochę wiecej czasu wiec spróbuję tego przepisu:) tym bardziej że składniki znajdą się w kuchni 🙂

Dodaj komentarz