CIASTKA Z KASZY BULGUR I KOKTAJL JAGODZIANKA

CIASTKA Z KASZY BULGUR I KOKTAJL JAGODZIANKA – pomysł na drugie śniadanie

Ciasteczka z kaszy bulgur  i koktajl jagodzianka  to bardzo smaczna propozycja na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Taki zestaw stanowi pożywny i pełnowartościowy posiłek, który będzie fajną alternatywą dla standardowej kanapki. Przepis na koktajl Jagodzianka znajdziesz TUTAJ.

SKŁADNIKI NA CIASTKA:

– 1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur,

– 10 sztuk świeżych daktyli,

– 2 łyżki karobu  lub kakao,

– 2 łyżki nasion chia,

– 2 jajka,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– 6 łyżek mąki kokosowej,

– 4 łyżki wiórków kokosowych,

– 2 łyżki masła orzechowych,

– garść posiekanych orzechów nerkowca,

– 5 łyżek płatków owsianych,

– 1 ½ łyżki miodu – opcja dla łasuchów.

CIASTKA Z KASZY BULGUR

PRZYGOTOWANIE:

Po wyciągnięciu pestek z daktyli zalej je wrzątkiem i odstaw na 15 min. Po tym czasie odlej wodę, do daktyli dodaj ugotowaną kaszę, nerkowce i wszystko razem zblenduj. Do powstałej masy dodaj utarte wcześniej jajka, a następnie pozostałe składniki. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i podziel masę na małe kulki. Blachę wyłóż papierem, na nim poukładaj przygotowane kulki i delikatnie je rozgnieć, aż utworzą się małe placki. Piecz przez 20-25 min w temperaturze 200 stopni.

CIASTKA Z KASZY BULGUR
CIASTKA Z KASZY BULGUR I KOKTAJL JAGODZIANKA

Dodaj komentarz