Przed Bożym Narodzeniem w każdej kuchni pojawiają się różnego rodzaju ciasteczka. Najczęściej są to pierniki, jednak od czasu do czasu potrzebna jest odmiana. Moja dzisiejsza propozycja to ciasteczka z suszonymi owocami, świetnie wpisują się w klimat świąt. Już tradycyjnie jest to propozycja dla tych, którzy są na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej, ale i pozostali będą zachwyceni 😉
SKŁADNIKI:
– 100g mąki ryżowej, gryczanej lub kasztanowej,
– 50g mąki kokosowej,
– 150g płatków owsianych bezglutenowych,
– 2 łyżki miodu (ja użyłam wielokwiatowego),
– 100g masła bez laktozy,
– ½ łyżeczki sody,
– 2 jajka,
– 5 szt. suszonych moreli,
– 5 szt. suszonych fig,
– garść suszonej żórawiny,
– szczypta soli.
PRZYGOTOWANIE:
Suszone owoce drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formuj niewielkie ciastka. W nagrzanym piekarniku do 180 stopni piecz ciastka przez 15 min.
