fit słodycze

BLOK CZEKOLADOWY Z BAKALIAMI

Dzisiaj przepis, który otrzymałam od mojej koleżanki. Po małych modyfikacjach idealnie odzwierciedla bloki czekoladowe, które bardzo często gościły w prawie każdym domu w latach osiemdziesiątych. Gratka dla prawdziwych łasuchów, bardzo słodkie batoniki idealnie smakują w towarzystwie aromatycznej kawy. Przepis nie zawiera cukru i już tradycyjnie nie znajdziecie w nim glutenu ani laktozy.

 

fit batony

SKŁADNIKI:

 

– 230g mleka w proszku bez laktozy,

– 75g masła bez laktozy,

– ½ szklanki wody,

– 50g suszonych daktyli,

– 50g suszonej żurawiny,

– 50g nerkowców,

– 30g jagód goi,

 – 50g orzechów włoskich,

– 50g pestek słonecznika i dyni,

– 5 ziaren kakaowca (dodajemy tylko do wersji kakaowej batonu).

 

fit słodycze

PRZYGOTOWANIE:

 

W garnuszku bardzo powoli rozpuść masło z wodą. Odstaw  do przestudzenia. Bakalie drobno pokrój. Ziarna kakaowca zmiel w młynku na pyłek. Mleko w proszku wymieszaj z bakaliami w osobnym naczyniu, po czym powoli dodaj roztopione masło z wodą. Wszystkie składniki powinny być dokładnie wymieszane. Podziel masę na pół, do jednej z nich dodaj zmielone ziarna kakaowca i całość połącz. Małą foremkę (może być keksówka) wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszkę wyłóż obie masy (jedną z jednej strony, drugą z drugiej) i wyrównaj całość. Przykryj folią aluminiowa od góry i włóż do lodówki (najlepiej na całą noc).

 

fit słodycze
BLOK CZEKOLADOWY Z BAKALIAMI

Dodaj komentarz