BEZGLUTENOWY CHLEB Z ZIAREN

Bezglutenowy chleb z ziaren to kolejna propozycja na zdrowe śniadanie. Jest „napakowany” ziarnami i nie zawiera żadnych konserwantów, barwników i spulchniaczy. Dodatkowym jego atutem jest jego sposób wykonania – prosty i szybki. Wymiata przy wszechobecnym, bezwartościowym pieczywie z oczyszczonej mąki, z dodatkiem karmelu i co gorsza polepszaczami smaku. Jest świetnym źródłem błonnika, o którym pisałam TUTAJ

 

chleb życia

 

SKŁADNIKI:

– ½ szklanki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych,

– ½ szklanki siemienia lnianego niezielonego,

– ½ szklanki nasion chia,

– 1 szklanka płatków owsianych,

– 1 ½ szklanki siemienia lnianego zmielonego,

– ½ szklanki pestek dyni,

– 1 szklanka pestek słonecznika,

– garść suszonej żurawiny,

– garść suszonych jagód goji,

– 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej,

– 1 ½ łyżki masła orzechowego,

– 5 łyżek oleju kokosowego,

– 1 ½ szklani wody.

 

chleb życia

 

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki razem dokładnie mieszany i przekładamy do foremniki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (ja użyłam keksówki). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 min. Wystudzić przed zjedzeniem. Smacznego

 

chleb życia
BEZGLUTENOWY CHLEB Z ZIAREN

3 myśli na temat “BEZGLUTENOWY CHLEB Z ZIAREN

  1. Mam pytanie – czym mogę zastąpić płatki owsiane w tym przepisie? Niestety na owies też mam silną nietolerancję i musze go wykluczać z diety… 🙁

    1. Proponuję płatki gryczane, też super z nimi smakuje ten chlebek:). Można też zrobić mieszankę i dodać płatki ryżowe lub płatki z komosy ryżowej.

Dodaj komentarz