bezglutenowe placki

BEZGLUTENOWE PLACKI SZPINAKOWE Z KURKUMĄ- LUNCHBOX NR 8

Już od jakiegoś czasu przedstawiam Wam swoje pomysły na urozmaicone i wartościowe odżywczo drugie śniadania. Kolejny pomysł na lunchbox to bezglutenowe placki szpinakowe z kurkumą. Szybkie, proste, można je jeść zarówno na ciepło, jak i zimno. Przepis jest na jedną porcje, czyli pięć placków.

BEZGLUTENOWE PLACKI

SKŁADNIKI:

– garść świeżego szpinaku,

– 1 jajko,

– 4 łyżki mąki jaglanej,

– 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,

– ½ łyżeczki kurkumy,

– 2 małe ząbki czosnku,

– 1 łyżka posiekanego szczypiorku,

– 1 łyżka jogurtu naturalnego,

– przyprawy do smaku: pieprz, sól himalajska, ostra papryka,

– 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia.

BEZGLUTENOWE PLACKI

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak umyć i drobno posiekać. Przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki. Rozgrzać olej na patelni. Łyżką nałożyć ciasto, formując placuszki. Podsmażyć je krótko z jednej i drugiej strony.
Placki można podawać z sosem jogurtowo- czosnkowym.

BEZGLUTENOWE PLACKI
BEZGLUTENOWE PLACKI SZPINAKOWE Z KURKUMĄ

Dodaj komentarz