ciasto fit

BEZGLUTENOWE CIASTO TRUSKAWKOWE

Sezon na truskawki w pełni, większość z nas uwielbia je ze względu na smak i aromat, pamiętajmy jednak o ich właściwościach prozdrowotnych.  Polecane są osobą  z poniesionym poziomem cholesterolu, wysokim ciśnieniem, reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby i nerek. Są  również wskazane dla osób walczących z nawagą. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy korzystnie wpływają na włosy i cerę. Nic tylko zajadać się nimi, póki są świeże i łatwo dostępne.

Dzisiaj wykorzystałam truskawki do kolejnego bardzo szybkiego i prostego deseru, jakim jest bezglutenowe ciasto w wersji fit. Żadna osoba aktywna fizycznie nie powinna więc się obawiać, że „pójdzie w boczki”, jeśli oczywiście zachowa umiar ;).

ciasto fit

SKŁADNIKI (10 porcji):

– 2 jajka od szczęśliwych kur,

– ¼ szklanki płynnego oleju kokosowego,

– 1 ½ łyżki miodu wielokwiatowego,

– 150g mielonych migdałów,

– 50g drobnych wiórków kokosowych,

– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,

– 1 szklanka pokrojonych truskawek,

– do dekoracji: 2 łyżki mielonych migdałów lub wiórków kokosowych.

ciasto fit

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki z wyjątkiem truskawek  wymieszać w misce. Ma powstać jednolita masa. Foremkę (o wymiarach 20 cm x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę do foremki, a  na nią wyłożyć  truskawki. Piec 40-45 minut w nagrzanym do 160 stopni piekarniku. Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać mielonymi migdałami lub wiórkami kokosowymi.

ciasto fit

ciasto fit
BEZGLUTENOWE CIASTO TRUSKAWKOWE

2 myśli na temat “BEZGLUTENOWE CIASTO TRUSKAWKOWE

Dodaj komentarz