BROWNIE

BEZGLUTENOWE BROWNIE ZE ŚLIWKAMI

Kobieta i czekolada to duet idealny. Z okazji Dnia Kobiet mam dla Was przepis na pyszne bezglutenowe brownie ze śliwkami.

Ciacho doskonałe na tak wyjątkową okazję, bardzo czekoladowe, rozpływa się w ustach.

BROWNIE

SKŁADNIKI:

– 8-10 szt. suszonych śliwek

– 3 łyżki kakao

– 80g gorzkiej czekolady dobrej jakości (u mnie z dodatkiem pomarańczy)

-3/4 szklanki ksylitu (można zastąpić dowolną substancją słodzącą)

– 70g mąki owsianej bezglutenowej

– 30g mąki kukurydzianej

– 40g mąki ziemniaczanej

– 200g masła bez laktozy

– 3 jajka

– szczypta soli

BROWNIE

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzej do 160 stopni C (opcja z termoobiegiem). Śliwki zalej wrzątkiem i odstaw przynajmniej na 20 min. Masło (na małym ogniu) rozpuść w rondelku, dodaj 2/3 czekolady i kakao. Wszystko mieszaj od czasu do czasu do połączenia się składników. Śliwki odcedź i zblenduj. W oddzielnej misce dokładnie utrzyj jajka z ksylitolem. Połącz wszystkie masy i stopniowo dodawaj mąki z solą. Wylej masę na blaszkę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Posyp posiekaną, pozostałą częścią czekolady. Piecz przez 30 min.

*ciasto po nocy spędzonej w lodówce jest jeszcze lepsze

Polecam również:

domową czekoladę

fit tartę czekoladową

ciasto czekoladowe

BROWNIE
BEZGLUTENOWE BROWNIE ZE ŚLIWKAMI

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.