babka wielkanocna

BABKA BEZGLUTENOWA

Najlepsza babka bezglutenowa na wielkanocny stół- to na nią od dłuższego czasu poszukiwałam idealnego przepisu. No i mam, jest aromatyczna, wilgotna i rozpływa się w ustach. Brak glutenu i laktozy jest niewyczuwalny i myślę, że spełni oczekiwania wszystkich domowników, również tych wybrednych.

babka wielkanocna

SKŁADNIKI:

– 20g mąki ryżowej,
– 50g mąki ziemniaczanej,
– 140g zmielonych migdałów,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 5 jajek,
– 150g masła bez laktozy,
– 3 czubate łyżki ksylitolu,
– 3 łyżeczki starej skórki z cytryny,
– 2 łyżeczki własnoręcznie przygotowanego aromatu: laska wanilii, 2 łyżeczki oleju migdałowego, łyżeczka miodu,
– 2 łyżki mąki kokosowej do dekoracji.

babka wielkanocna

PRZYGOTOWANIE:

Mąki wymieszaj z migdałami i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuść i ostudź. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka, masło, ksylitol, aromat i skórkę z cytryny utrzyj na jednolitą masę. Stopniowo dodawaj mieszankę z mąk, ciągle miksując całość. Na koniec dodaj pianę z białek, delikatnie mieszając. Masę przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 stopniach (z termoobiegiem) przez 45 minut. Po wystudzeniu ciasto wyciągnij z foremki i posyp mąką kokosową.

* Jeżeli nie używasz foremki sylikonowej, to nie zapomnij wysmarować ją dokładnie masłem i posypać mąką.
* Zamiast mojego aromatu, możesz użyć gotowego aromatu migdałowego albo waniliowego.

babka wielkanocna

babka wielkanocna
BABKA BEZGLUTENOWA

5 myśli na temat “BABKA BEZGLUTENOWA

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.