jabłecznik

AROMATYCZNE KRUCHE Z JABŁKAMI

Każdy zna smak ciasta kruchego z jabłkami, kojarzy nam się z ciepłym kocem, herbatką i leniwym wieczorem. Ja uwielbiam taki deser w towarzystwie kawy po dłuższym wybieganiu. Mój dzisiejszy przepis jest trochę inny niż standardowe ciacha naszych mam, nie zawiera glutenu i laktozy, ale jest tak samo pyszny.

jabłecznik bez glutenu

SKŁADNIKI:

 

– 150g mąki ryżowej,

– 150g mąki ziemniaczanej,

– ½ łyżeczki sody,

– szczypta soli,

– 4 żółtka,

– 50g cukru trzcinowego,

– 150g masła bez laktozy,

– 3 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy),

– 3 starte na grubych oczkach jabłka,

– 2 łyżeczki cynamonu.

 

jabłecznik

PRZYGOTOWANIE:

 

1/3 przygotowanego masła rozpuść w garnku. Dodaj jabłka, miód i cynamon. Całość duś ok 15 min na małym ogniu, aż jabłka rozmiękną.

Pozostałe składniki połącz ze sobą i wyrób ciasto. Weź ¾ ciasta i wyklej nim spód, wyłożonej papierem tortownicy (u mnie o średnicy 27 cm). Piecz 15 min w temperaturze 190 stopni. Na podpieczony spód wyłóż jabłka, posyp pozostałymi okruszkami ciasta i piecz jeszcze 40 min.

 

jabłecznik
AROMATYCZNE KRUCHE Z JABŁKAMI

 

Jedna myśl na temat “AROMATYCZNE KRUCHE Z JABŁKAMI

Dodaj komentarz